Het effect van goed onderhouden deurrubbers op de gemiddelde horecakeuken

Het onderhouden van deurrubber nóg interessanter door hoge energieprijzen
Als horeca ondernemer denk je bij een vuil of versleten deurrubber al snel aan de voedselveiligheid. Een deur of lade met een versleten deurrubber veroorzaakt lekkage van koude lucht waardoor de koelcompressor moeite zal hebben om de inhoud op de ingestelde temperatuur te houden. Als gevolg kunnen levensmiddelen sneller bederven. Een koeling met een defect deurrubber verbruikt daarnaast ook veel meer energie. Door de stijgende energieprijzen is goed onderhoud van uw deurrubbers belangrijker dan ooit. 

De functie van deurrubbers
Deurrubbers vormen een flexibele barrière tussen de warme buitenlucht en de gekoelde lucht die in de koeling gegenereerd wordt door een koelcompressor. Een defect deurrubber zorgt ervoor dat deze gekoelde lucht kan ontsnappen. Om de koeling op de ingestelde temperatuur te houden zal de koelcompressor vaker en langer ingeschakeld moeten staan. Dit alles zorgt ervoor dat het stroomverbruik van de koeling aanzienlijk toeneemt.

Verminderen van stroomverbruik
Naast het voedselveiligheidsaspect is de staat van de deurrubbers ook van belang in het kader van duurzaam ondernemen. Onderzoek toont aan dat het verbruik van een koeling met een defect deurrubber tot wel 25% toeneemt. Zo verbruikt een koeling met defecte deurrubbers gemiddeld zo’n 4 kWh per dag. Na het vervangen van het deurrubber gaat het verbruik naar gemiddeld 3 kWh per dag. Heeft u een gemiddelde professionele keuken met meerdere koelingen? Dan zorgt die verduurzaming, zeker met de actuele energieprijzen, al snel voor een jaarlijkse besparing die kan oplopen tot in de duizenden euro’s.

Hoeveel uw gemiddelde horecakeuken bespaart
Het tijdig vervangen van een deurrubber is niet alleen fijn voor het millieu, maar ook voor de portemonnee. Hieronder hebben we de te besparen energiekosten en de impact op het milieu berekend voor een gemiddelde keuken met professionele koelapparatuur met daarin defecte deurrubbers. De uitkomst? In 2022 kunt u op jaarbasis ruim 1900 euro besparen door defecte deurrubbers tijdig te vervangen. Hoe dat bedrag tot stand komt leggen we u uit.

In dit voorbeeld kijken we naar een keuken met:

  • koelwerkbank
  • vrieswerkbank
  • koelkast staand
  • vrieskast staand
  • barkoeling (glasdeur)
  • koelcel